Venaseal: een nieuwe techniek met veel voordelen

Venaseal: een nieuwe techniek om spataderen te behandelen

Venaseal is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van Cyanoacrylaatlijm (speciaal ontworpen weefsellijm) om de insufficiënte ader dicht te lijmen. Door deze ader dicht te lijmen kan de insufficiëntie vanuit de lies zich niet meer verder zetten in de spataderen. Hierdoor vallen deze plat waardoor de klachten (zowel esthetisch als functioneel) verdwijnen.
Deze techniek is veilig en eenvoudig te verrichten onder echogeleide zoals een klassieke endoveneuze ablatio. Er is internationaal reeds enkele jaren ervaring mee op meerdere duizenden patiënten.

Voor- en nadelen

In België is de ervaring met deze technologie eerder beperkt omdat deze ingreep niet terugbetaald wordt door de mutualiteit/RIZIV. Hierdoor komt de kost van het heelkundig materiaal ten laste van de patiënt. Informeer dus zeker bij uw arts over de kostprijs.
Tegenover het nadeel van de kostprijs, staan enkele duidelijke voordelen. Zo wordt deze ingreep onder locale verdoving verricht met 1 enkele prik. Waardoor deze ingreep zo goed als pijnloos is. Er is slechts een kortdurende opname nodig voor logistieke redenen, zo kunt u 30 minuten na de ingreep reeds terug naar huis vertrekken. Steunkousen dragen na deze ingreep is niet nodig en u kunt direct alles doen na deze ingreep. De middag van de ingreep terug gaan werken, sporten, zwemmen, … dit alles zonder steunkousen.

Onze ervaring

Het O.L.V. ziekenhuis te Waregem is één van de eerste centra van Vlaanderen waar deze ingreep regelmatig uitgevoerd wordt. Door de uitgebreide ervaring met de endoveneuze ablatio en het gebruik van echografie voor diagnostiek en behandeling, kan deze ingreep veilig en doeltreffend verricht worden.